Universitat Rovira i Virgili

Notes de premsa 2024 (2)

ANY – YEAR 2024 (2)

Updated on 05/05/2024



Font: Diari Digital URV - 02/05/2024
EL CATEDRÀTIC DE LA URV JORDI SALAS-SALVADÓ, ENTREVISTAT PER LA REVISTA NATURE MEDICINE
La publicació ha abordat el tema dels grans assajos clínics d'intervenció nutricional, entre els quals es troben l'estudi PREDIMED i PREDIMED-Plus.
https://diaridigital.urv.cat/el-catedratic-de-la-urv-jordi-salas-salvado-entrevistat-per-la-revista-nature-medicine/

A la literatura científica existeixen molts estudis que intenten avaluar l'efecte d'aliments o nutrients sobre factors de risc com el colesterol, la pressió arterial o altres variables que s'han relacionat amb un risc més alt de patir de malalties cròniques. Però pocs estudis fins ara han avaluat l'efecte que pot tenir un patró dietètic sobre la incidència de malalties. La revista científica Nature Medicine ha entrevistat per aquest motiu diferents investigadors i investigadores que han liderat assajos clínics d'aquest tipus arreu del món. Son assajos clínics portats a terme sobre grans poblacions i amb un seguiment de anys, que intenten avaluar els efectes beneficiosos sobre la salut de intervencions dietètiques.



Una imatge del catedràtic Jordi Salas-Salvadó.

Entre els pocs assajos que existeixen es troben PREDIMED i PREDIMED-Plus, dos estudis de prevenció primària de la malaltia cardiovascular realitzats al nostre país on el catedràtic i professor ICREA Acadèmia de la URV i investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) Jordi Salas-Salvadó ha tingut una gran implicació com a membre del equip director del projecte PREDIMED i coordinador de l'estudi PREDIMED-Plus.

L'estudi PREDIMED, realitzat sobre més de 7.000 participants seguits durant anys, va demostrar a la comunitat científica que una dieta mediterrània enriquida amb oli d'oliva verge o fruita seca va ser capaç de reduir en un 30% el risc de patir malaltia cardiovascular o mortalitat per aquesta causa en comparació a la realització d'una dieta pobre amb greix d'origen animal i vegetal. Els resultats d'aquest estudi van servir per canviar les recomanacions dietètiques que donen les Societats i Institucions Científiques d'arreu del món per a la prevenció cardiovascular, i es va reconèixer la dieta Mediterrània com un patró dietètic exemplar per la prevenció de la diabetis, l'infart de miocardi, l'ictus o alguns tipus de càncer.

Artículo relacionado
Venkatesan P. Food is medicine: clinical trials show the health benefits of dietary interventions. Nat Med. 2024 Apr;30(4):916-919.
doi: 10.1038/s41591-024-02891-1.
PMID: 38589603.
https://www.nature.com/articles/s41591-024-02891-1#citeas

leer más sobre la notícia



Font: Unitat de Nutrició Humana, URV.
Data: 19/04/2024


Publicació de l'informe tècnic:
Anàlegs làctics de base vegetal comercialitzats a Catalunya: avaluació del perfil nutricional

Informe Aprovat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària l'abril de 2024.

Edita: Generalitat de Catalunya, Subdirecció General de Seguretat Alimentària.
Data de publicació: abril de 2024.


Membre del Comité Científic Assessor: Jordi Salas-Salvadó (et al)
Membres del Grup de Treball: Nancy Babio, Sara de las Heras-Delgado, Jordi Salas-Salvadó.


Veure document:
https://acsa.gencat.cat/ca/detall/publicacio/analegs-lactis-base-vegetal


Font: Sala de Premsa URV - 11/04/2024
UNOS DISRUPTORES ENDOCRINOS PRESENTES EN LA DIETA PUEDEN ALTERAR EL METABOLISMO DE LA GLUCOSA Y AUMENTAR EL RIESGO DE DIABETES TIPO 2
Un estudio de la URV observa cómo estos compuestos, llamados PFOS, se ingieren, sobre todo, a través de pescado, marisco y huevos
https://diaridigital.urv.cat/es/unos-disruptores-endocrinos-presentes-en-la-dieta-pueden-alterar-el-metabolismo-de-la-glucosa-y-aumentar-el-riesgo-de-diabetes-tipo-2/?tv=sp

El sulfonato de perfluorooctano (PFOS) es un disruptor endocrino -sustancia que altera el sistema hormonal del organismo- que se puede ingerir a través de los alimentos que comemos. Las personas más expuestas a este compuesto, que es aportado mayoritariamente por los pescados, mariscos y huevos, tienen más riesgo de desarrollar alteraciones en el metabolismo de la glucosa y por tanto de desarrollar una diabetes tipo 2. Ésta es la principal conclusión de una investigación liderada por la Unidad de Nutrición Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) y del Instituto de Investigación Sanitaria Pere Virgili (IISPV), que forman parte del consorcio CIBERObn del Instituto de Salud Carlos III.

La investigación, realizada dentro del proyecto PREDIMED-plus, un estudio multicéntrico realizado en España y coordinado desde la URV, estudió cómo el consumo de PFOS afecta a los niveles de azúcar en sangre y la cantidad de grasa corporal en 4.600 adultos de 55 a 77 años que carecían de diabetes. Los resultados pusieron de manifiesto que las personas que presentaban un mayor consumo de PFOS a través de la dieta al inicio del estudio tenían niveles más altos y, por tanto, peores, de glucosa en comparación con aquellos participantes que consumían menos. También se observó una asociación positiva entre el consumo a través de la dieta de PFOS y el índice de masa corporal o la resistencia a la insulina -común en personas que tienen mayor riesgo de desarrollar una diabetes del adulto- después de un año de seguimiento.

La investigación también determinó cuáles fueron los principales grupos de alimentos que contribuían al consumo total de PFOS a través de la dieta: pescados y mariscos (62%), huevos (25%) y frutas y verduras (8%). La elevada presencia de estos disruptores endocrinos en alimentos de origen animal podría explicarse, según el equipo investigador, debido a la afinidad por los lípidos que tienen estas sustancias químicas, algo que puede llevar su acumulación y persistencia en la cadena alimentaria. Su presencia en algunas frutas y verduras se debe a la contaminación generalizada del suelo y agua superficial, que hace que se puedan acumular los disruptores endocrinos en estos alimentos.




D'esquerra a dreta, l'equip investigador que ha liderat el projecte:
Jordi Salas-Salvadó, Maria Ángeles Martinez, Nadine Alkhoury i Nancy Babio.

"Este es el primer estudio que explora la asociación entre el consumo a través de la dieta de PFOS y los parámetros de la homeostasis de la glucosa. Los resultados sugieren que estos disruptores pueden desempeñar un papel importante en el aumento de peso y en el desarrollo de diabetes tipo 2", apuntan Nadine Khoury y María Ángeles Martínez, primeras autoras del estudio.

leer más sobre la notícia

Referència bibliográfica:
Khoury N, Ángeles Martínez M, Nishi SK, Ángel Martínez-González M, Corella D, Castañer O, Alfredo Martínez J, Alonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Vioque J, Romaguera D, López-Miranda J, Estruch R, Tinahones FJ, Manuel Santos-Lozano J, Serra-Majem L, Bueno-Cavanillas A, Tur JA, Cinza Sanjurjo S, Pintó X, Juan Gaforio J, Matía-Martín P, Vidal J, Vázquez C, Daimiel L, Ros E, Sayon-Orea C, V Sorli J, Pérez-Vega KA, Garcia-Rios A, Ortiz-Díaz F, Gómez-Gracia E, Zulet MA, Chaplin A, Casas R, Salcedo-Bellido I, Tojal-Sierra L, Bernal-Lopez MR, Vazquez-Ruiz Z, Asensio EM, Goday A, Peña-Orihuela PJ, Signes-Pastor AJ, Garcia-Arellano A, Fitó M, Babio N, Salas-Salvadó J. Dietary intake of Perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) and glucose homeostasis parameters in a non-diabetic senior population. Environ Int. 2024 Mar 15;186:108565.
doi: 10.1016/j.envint.2024.108565. Epub ahead of print.
PMID: 38574403.

Otros medios que han replicado la notícia:

CIBERobn